V plezalnem centru vsakodnevno opažamo nevarno obnašanje plezalcev. Pogosto se plezalci in tudi varovalci niti ne zavedajo, da kaj delajo narobe. Zato smo se odločili, da bomo redno objavljali opažene napake ter tako poskušali dvigniti zavest o tem, da je plezanje sicer res varen šport, vendar samo v primeru, da se držimo vseh pravil varnega plezanja in varovanja. Pri nas je prišlo tudi do nekaj nesreč, ki bi jih s pozornim varovanjem lahko preprečili.

Vabljeni k branju!

POROČILO ŠT. 6

Varovalec je bos. To je nevarno, saj varovalca ob morebitnem padcu močno potegne k steni, sploh če je plezalec težji (seveda pa lažji plezalec ne more biti izgovor!). Varovalčeva noga lahko ob steno udari celo tako močno, da brez ustreznega obuvala pride do poškodbe. V hipu bolečine lahko tudi sicer pozorni varovalec izpusti spodnjo vrv, posledice pa so lahko smrtne. Vedno varujemo obuti, najbolje v zaprtih čevljih, saj lahko ob varovanju v natikačih, kot so japonke, pride do podobnih poškodb, kot če bi bili bosi.

Prevelik lok pri vstopu v smer. Dekle je varovalo svojega fanta. Ko je vpel tretji komplet (drugega je izpustil), je skoraj trideset kilogramov lažja varovalka stala tri metre od stene. Ob morebitnem padcu bi plezalec gotovo padel do tal in si zelo verjetno poškodoval gležnje, če ne tudi česa drugega. Do vpetega četrtega kompleta mora varovalec nujno stati tik ob steni, da kar najbolj zmanjša količino vrvi v sistemu in s tem verjetnost padca na tla. Kasneje naj stopi stran od stene in varuje z malce več loka, saj je tako varovanje bolj dinamično in so padci prijetnejši. Če je varovalec občutno lažji, naj se med varovanjem pripne na oranžno obtežitveno vrečo. Če je ne najdeš ali je ne znaš uporabljati, povprašaj na recepciji.

Izpuščanje kompletov, sploh na začetku smeri, je zelo nevarno in močno poveča verjetnost padca na tla. Vedno vpni vse komplete.

Varovalna ploščica ni vpeta v varovalno (manevrsko, delavno) zanko, ampak čez zanki, skozi kateri se sicer navežemo. To v vponki povzroči trikotniško razporeditev sil in njena nosilnost se drastično zmanjša.

Še vedno opažamo opuščanje dvojnega preverjanja, za kar ni nobenega opravičila. Teh nekaj sekund te lahko reši resnih poškodb in prepreči morebitno nesrečo s smrtnim izidom.

POROČILO ŠT. 5

V minulih dneh smo opažali več odgovornega ravnanja naših stalnih obiskovalcev.

V samozatezno varovalo vrv napeljana iz napačne strani – to je sicer manj pogosta a kljub temu izredno nevarna napaka. Napačno napeljana vrv v samozateznem varovalu povzroči, da varovalo izgubi svojo samozatezno funkcijo.

POROČILO ŠT. 4

Ekipa PCL svetuje (ne zapoveduje), da za varovanje prednostno uporabljate samozatezne naprave in ne raznih ploščic. Seveda obstajajo izjeme. Uporaba samozateznih varovalnih naprav naj bo primarna izbira. Vsekakor pa jo brez zadržkov priporočamo v primeru, da je plezalec težji od varovalca, saj v primeru padca lahko pride do udarca v steno in posledično izpustitve vrvi.

Ne glede na izbiro varovala pa je ključno pozorno izvajanje sledečega:
Dvojno preverjanje – varovalec: pas, vpetje varovala v manevrsko zanko in zavitje matičarke, pravilen potek vrvi skozi varovalno napravo, vozel na koncu vrvi. Plezalec: pas, navezava na pas skozi obe zanki pasu, varovalni vozel.

Pozicija varovalca – do prve varovalne točke se varovanje zagotavlja s pomočjo rok, s prijemom usmerimo padlega na pristanek na noge. Nato do nekje 4. ali 5. sistema varujemo tesno ob steni, ne pod plezalcem, ampak levo ali desno od njega. Od 5. vpetega sistema se z vsakim vpetim sistemom za manjši korak odmaknemo od stene, da zagotovimo vsaj nekaj dinamičnega varovanja oz. absorbcije morebitnega padca.

Komunikacija – vizualna, slušna in preko vrvi. Ko je plezalec na vrhu, se usede šele, ko varujoči povzame razpoložljivo vrv. Komunikacijo začnemo z klicem po imenu varovalca oz. plezalca.

Vse je lepo prikazano in podrobno opisano na straneh Alpiročnika. Več>>
Vaja dela mojstra, delajmo vajo in bodimo dober zgled.

POROČILO ŠT. 3

Velika dvorana, plezanje preveč skupaj, križanje: V terminih, ko je na steni največ ljudi, opažamo, da nekateri plezalci plezajo nevarno blizu eden drugemu ali celo smeri, ki se križajo. Oboje je nevarno! Če nekdo spleza nad drugo osebo in pade nanjo, to lahko v najboljšem primeru povzroči boleč udarec, kakšno modrico in obilico slabe volje, lahko pa tudi resnejše poškodbe. Plezanje smeri, ki se križajo morda na prvi pogled deluje odtenek varneje, a lahko križajoči se vrvi prerežeta (prežgeta) druga drugo. Posledice so lahko katastrofalne.

Statična vrv: V minulem tednu smo opazili navezo, ki je plezala s statično vrvjo. Statična vrv ni namenjena varovanju in ni dovolj elastična, da bi lahko zagotovila varno padanje (ob padcu je ulovitvena sila prevelika). Vedno plezaj s primerno ohranjeno dinamično vrvjo in uporabi njenemu premeru ustrezno varovalno napravo (recimo star Gri gri ni primeren za uporabo z novejšimi najtanjšimi vrvmi).

Vpetje varovala: Zgodi se, da varovalec varovala ne vpne v za to namenjeno (manevrsko) zanko, pač pa na kakšno drugo mesto na plezalnem pasu, recimo na zanko za opremo. To je smrtno nevarno, saj takšna zanka ne zdrži niti najmanjšega padca! Kako se temu izogniti? Prvič, vrvno tehniko je treba obvladati in, drugič, nikoli ne smemo pozabiti na dvojno preverjanje.
Dvojno preverjanje: Še vedno opažamo, da veliko navez izpušča dvojno preverjanje, za kar ni nobenih izgovorov. Tudi najbolj izkušenim plezalcem se lahko zgodi napaka, ki jo z dvojnim preverjanjem lahko še pravočasno odpravimo in se tako izognemo potencialno smrtni nesreči.
Varno in uspešno plezanje!

POROČILO ŠT. 2

Dvojno preverjanje: Vsak dan opažamo, da kljub pisnim in grafičnim opozorilom veliko plezalcev še vedno ne izvaja dvojnega preverjanja.

Plezanje previsnih smeri z varovanjem od zgoraj na napačno stran vrvi: Plezanje na vrv, ki ni vpeta v steno, lahko povzroči balinarski efekt. Človek pade, se odgunca in podre ducat fejst descov, nemočnih žensk ter šop otrok. Izkušene pozivamo, da manj prekaljenim plezalcem poveste, da balinanje in plezanje nista isti šport in da se pri nas pleza.

Plezanje s pomočjo samovarovalne naprave: Prve dni januarja, v duhu novoletne zaobljube več časa preživeti z družino, v veliko dvorano stopi naveza oče-sin. Oče reče, da se gre ogret na samovarovalno napravo, spleza do vrha in preden se vrže vznak, v maniri moralnega mačka, ker na dnu očitno ni izvedel samopreverjanja, intuitivno preveri vpetost gurtne v pas. Pri tem ugotovi, da je gurtna še vedno na tleh, on pa 15m visoko. Spodaj ga gleda sin, očeta vzornika! Je tudi vam postalo slabo? Po solo plezanju navzdol, sin roti očeta: “ati, ne mi več tega delat.”

POROČILO ŠT. 1

Plezanje v vodstvu, velika dvorana: Varujočemu, ki soplezalca varuje s ploščico, popusti pozornost, zgodi se padec. Varujoči z zgornjo roko na zgornji vrvi zaustavlja padec, spodnje vrvi ne drži, tudi spodnjo roko priključi na zgornjo. Padec zaustavi. Oskrbimo dokaj resno opeklino varujočega. Varujoči je odgovorna odrasla oseba z več kot desetletnim plezalnim stažem! Plezalec je nepoškodovan.

Na kavi po izvedeni prvi pomoči, ena od treh v navezi prizna: zdaj razumem, zakaj je pomembno, da ne spuščam spodnje vrvi, kadar hitro podajam. Je rekla plezalka z več kot 20 letnimi izkušnjami?!

Plezanje v vodstvu, velika dvorana: Varujoči s ploščico na novo vrv varuje soplezalko, soplezalka pri 4. sistemu nepričakovano pade v sicer lahki smeri. Varujoči izgubi kontrolo nad spodnjo vrvjo. Sledi padec v tla, na noge. Zdrobljena peta, 6 mesecev počitka. Varujoči je znan kot zelo odgovoren dolgoletno izkušen plezalec.

Zaključek: Nesreče se dogajajo tudi zelo izkušenim in odgovornim plezalcem. Le nekaj sekund pobegle pozornosti je lahko razlog za resno nesrečo, ki bi se lahko končala tudi mnogo bolj dramatično.

Dnevno opozarjamo na: prevelike loke, napačne postavitve varujočega, nedosledno dvojno preverjanje, izpuščanje varovalnih sistemov, plezanje z varovanjem od zgoraj na napačen – nevpet konec vrvi, dejstvo, da mora biti ob plezanju na top rope, vrv na vrhu mora biti vpeta v obe vponki.

PLEZANJE JE NEVAREN ŠPORT, KER SO UDELEŽENCI LAHKO NEVARNI SEBI IN OSTALIM! Da bi to spremenili, BO POTREBNO ZAVZETI DRUŽBENO ODGOVORNO DRŽO! Zato vse obiskovalce prosimo: Kadar vidite nekoga, ki je nevaren sebi ali drugim, ga takoj opozorite in podučite, kako naj pravilno ravna. Morda boste s tem nekomu rešili življenje! Po potrebi skočite na našo recepcijo in bomo mi poskrbeli za prevzetneža, ki morda ob vašem opozorilu samo zamahne z roko. Srečno in odgovorno plezanje vam želimo, ekipa PCL.